Maj brukar inte vara lika späckad som april. Men i år är det än matig tv-månad med många spännande nyheter. Vi har listat tio heta seriepremiärer.
Maj är den sista premiärmånaden för tv-skapare som vill vara med i årets Emmy-race. Kanske är det därför som det är en månad späckad av tv-godis. Pose, Shrill, The Bold Type och The Kominsky Method inleder sina finalsäsonger. Master of None och The Girlfriend Experience är tillbaka med nya säsonger efter fyra år, och Lucifer återkommer med efterlängtade avsnitt. Bland mycket annat. Men i den här artikeln koncentrerar vi oss på helt nya serier.
Här är tio heta nykomlingar att hålla koll på:
Girls5eva (Peacock, 6 maj). En one hit wonder-grupp från 1990-talet blir plötsligt i ropet igen. Kvinnorna har nu makar, barn, jobb, lån, åldrande föräldrar och värk i axlarna. Frågan är om de kan balansera allt detta med Girls5eva? Komediserien är skapad av Meredith Scardino och produceras av radarparet Tina Fey och Robert Carlock (30 Rock, Kimmy Smith).
Jupiter’s Legacy (Netflix, 7 maj). Att förvalta arvet efter den första generationens superhjältar är ingen dans på rosor i Jupiter’s Legacy. Josh Duhamel spelar Sheldon Sampson, patriarken bland superhjältarna. Tv-serien bygger på ett seriealbum från 2013 och är enligt Netflix beskrivning en berättelse om komplex familjedynamik, styrka och lojalitet.
The Pursuit of Love (BBC, 9 maj). Romantisk dramakomedi från Emily Watson som bygger på en roman. Handlingen utspelar sig mellan första och andra världskriget och följer Linda Radlett och hennes bästa vän och kusin Fanny Logan och deras deras äventyr och missöden i jakten på den perfekta maken. Amazon samproducerar men har inte satt något premiärdatum.
The Upshaws (Netflix, 12 maj). Komikern Wanda Sykes har skapat komediserien om en familj från arbetarklassen ihop med Regina Hicks. Bennie Upshaw är en strulig men välment mekaniker som gör sitt bästa för att ta hand om sin familj – hustrun Regina samt två döttrar och två söner – och försöker samtidigt stå ut med sin sarkastiska svägerska (Sykes).
Hacks (HBO Max, 13 maj). I dramakomedin från tre Broad City-författare heter huvudkaraktären Deborah Vance och är en komiker i Las Vegas, som kämpar i motvind men vägrar betraktas som medioker, a hack. Huvudrollen spelas av Jean Smart som äntligen får fronta en serie. I Hacks lever hon ut barndomsdrömmen om att bli en ståupp-komiker.
The Underground Railroad (Amazon, 14 maj). Oscarsvinnaren Barry Jenkins har ägnat fyra år åt att bearbeta den Pulitzer Prize-belönade romanen. Sydafrikanskan Thuso Mbedu spelar den unga slaven Cora som när hon hör rykten om ett nätverk som skulle kunna befria henne från livet i bojor beslutar sig för att det är värt att riskera livet att försöka bli fri.
Halston (Netflix, 14 maj). Han var en stilikon på 1970-talet och bästa vän med Liza Minnelli. Ewan McGregor spelar modeskaparen Halston i en påkostad miniserie i fem avsnitt. Han omges av Krysta Rodriguez, Rory Culkin och Rebecca Dayan. De tre spelar i tur och ordning Liza Minnelli, regissören Joel Schumacher och Tiffany & Co-designern Elsa Peretti.
The Bite (Spectrum Originals, 21 maj). Skaparna bakom The Good Wife ligger bakom satirserien där covid möter zombier. Audra McDonald (The Good Fight) och Taylor Schilling (Orange is the New Black) spelar grannar i New York som isolerar sig och jobbar hemifrån i ett försök att skydda sig från ett virus som sprids genom bett. Oklart med svenska rättigheter.
In Treatment (HBO Nordic, 24 maj). Elva år sedan senast och en ny ensemble i en ny stad så platsar bland nyheterna. Uzo Aduba spelar den observanta och empatiska Dr Brooke Taylor som tar emot patienter mitt under pandemin samtidigt som hon själv kämpar med sina egna personliga problem. Joel Kinnaman spelar terapeutens långvariga on- och off-pojkvän.
Panic (Amazon, 28 maj). Baserad på en bästsäljande roman och utspelar sig i en liten stad i Texas. Varje sommar tävlar eleverna som ska ta studenten i olika utmaningar där vinsten är chansen till ett bättre liv. Men det här året har reglerna ändrats – potten är större och spelet farligare. Frågan är hur mycket deltagarna är villiga att riskera för att vinna.