Föreställ dig tv- och biografvärlden omkring 2006. Det var innan Tony Stark byggde en Iron Man av skrotrester, innan Thor steg ner på jorden, innan Captain America tinades upp och Spider-Man blev upplivad en andra gång. De tecknade seriernas färgglada superhjältar hade bara så smått börjat fånga Hollywoods intresse, men det fanns fortfarande inga gästinhopp, inga små teaserfilmer efter eftertexterna och ingen tendens till det fyrverkeri som vi upplever nu.
Det var i detta landskap som Heroes tonade fram på den amerikanska tv-kanalen NBC. Serien, som lånade armar och ben från det etablerade comic book-universumet, berättade en historia om en grupp vanliga människor med ovanliga förmågor, kallade Evos. Där fanns cheerleading-tjejen Claire Bennet (Hayden Panettiere, nu i Nashville), som kunde bryta alla ben i kroppen och sedan läka sig själv, den tidsresande japanska skoleleven Hiro Nakamura (Masi Oka, gästspelar i Heroes Reborn), Peter Petrelli (Milo Ventimiglia, nu i Gotham), som kunde absorbera andras förmågor och använda dem själv samt Matt Parkman (Greg Grunberg, gästspelar i avsnitt åtta), som liksom professor X kunde tränga in i huvudet på andra personer.
Avslutade med ett brak
14,8 miljoner tv-tittare gillade vad de såg – Heroes blev ett tv-seriefenomen. I personalmatsalar, klassrum och på busshållsplatser diskuterade seriens fans de många karaktärerna olika förmågor, seriens gåtfulla profetior och den kommande uppgörelsen mellan hjältarna och skurkarna. Tim Krings superhjälteserie avslutades säsongen bokstavligen i ett öronbedövande brak. Storslaget, explosivt och mycket tillfredsställande för de som hade hängt med hela vägen. NBC hade en hit och valde naturligtvis att förlänga serien med ännu en säsong.
Det var vid denna tidpunkt som Hollywoods författarstrejk drabbade filmstaden och tvingade Heroes ned på knä. Det gjorde den andra säsongen otydlig, ofokuserad och utan den elegans som förväntades av tv-landskapets nya darling. Den ursäkten kunde dock inte Kring & Co använda för den tredje eller fjärde säsongen, som inte heller nådde premiärsäsongens höjder. Heroes dog en smärtsam död 2010. Temperaturen hade sjunkit till nollpunkten och Kring, som hade spåtts en position vid sidan av sådana som Damon Lindelof, Carlton Cuse och JJ Abrams, försvann i glömska.
Snackade en längre tid
Nu är han dock tillbaka, Tim Kring alltså. För trots ett överflöd av superhjältar i både tv-serier och spelfilm har NBC valt att ge Heroes-konceptet ännu en chans. Men vem talade sig egentligen varmast för mer Heroes? Var det tv-kanalen eller serieskaparen? Kring förklarar: ”Det är nog lite både och, svarar Tim Kring och fortsätter: ”Snacket hade gått fram och tillbaka en längre tid, och vi ville allesammans gärna göra mer i Heroes-universumet eller i varje fall under det varumärke som serien med tiden förvandlades till. När vi lades ned av NBC var vi den mest populära serien på nätet, alltså bland piraterna, men på tv var tittarsiffrorna inte precis imponerande och det fick bolagets ledning att fatta beslutet att droppa projektet.”
Kring säger vidare att det inte bara var författarstrejken som gjorde det svårt att skriva den andra säsongen, utan att teamet också hade svårt att hålla de deadlines som NBC hade satt upp. Utsikten till ännu fler annonskronor och en önskan om att ge tittarna ännu mer av allt det goda pressade författarna till det yttersta. ”Första säsongen var på 23 avsnitt, andra säsongen var planerad att sträcka sig över 26 avsnitt. Men det tog oss 14 månader att spela in och redigera första säsongen, så vi kom under en enorm press. Det var matematiskt omöjligt att klara.”
Lärt av sina misstag
Med Heroes Reborn, som hade premiär på NBC den 24 september och börjar sändas på TV6 den 25 oktober, verkar Tim Kring ha lärt av sina misstag. Den nya historien, som startar fem år efter händelserna i den fjärde säsongen, är mer komprimerad. Den innehåller ett urval av nya och gamla hjältar, men de vanliga 23 avsnitten har bantats ned till 13 i form av en så kallad eventserie. Kring förklarar: ”Heroes Reborn ska inte ses som en femte säsong, mer som en tionde säsong. Det har skett en massa under den mellanliggande perioden, och även om vi inte ägnar oss åt de åren i den nya serien så har de betydelse för vad som händer i Reborn. Det är där i historien vi kommer in, när dessa superhjältar har utnyttjats och förföljts, blivit jagade och hemsökta. Det har med andra ord inte gått särskilt bra”.
Heroes Reborn inleds med att kameran sveper över Odessa, Texas, där Noah Bennet (Jack Coleman) deltar i en festival för superhjältar och vanliga människor. Det finns en stark uttalad önskan från bägge sidor om att skapa ett samhälle, där de många makalösa förmågorna används för att förbättra livet för alla människor. Men plötsligt förändras alls. En terrororganisation, med Moshinder Suresh (Sendhil Ramamurthy) i spetsen, utplånar merparten av deltagarna med en hemmagjord bomb och ur ruinerna växer ett nyfunnet hat till allt som är annorlunda. Från den enda dagen till den andra är alla ”Evos” plötsligt jagade byten – precis som var fallet i X-Men.
Långt från Chuck
En av jägarna, för övrigt också en av seriens stora trumfkort, är Luke spelad av Zachary Levi från tv-serien Chuck. Det är en roll som ligger mycket långt från den lite klumpige och strulige Chuck Bartowski. Och det är helt medvetet. Kring säger: ”Zach är ett stort fan av den ursprungliga serien. Vi har genom åren träffats vid ett otal NBC-event, eftersom Chuck också är en NBC-produktion, och när han hörde att vi var i färd med att återuppliva Heroes var han verkligen angelägen om att få vara delaktig i projektet. Men vad som var viktigt både för honom och mig var att komma så långt ifrån Chuck-rollen som möjligt. Jag ville ge honom möjlighet att visa hur allsidig han i själva verket är.”
Luke är inledningsvis intresserad av att bygga broar mellan ”Evos” och vanliga människor, men då han mister sin son i explosionen förvandlas toleransen och medmänskligheten till en bubblande vrede. Tillsammans med sin fru Johanne (Judith Shekoni) bestämmer han sig för att utplåna alla supermänniskor så att samma sak inte kan ske igen. Luke har en mycket central roll i handlingen i Heroes Reborn. Tim Kring förklarar: ”Han och hustrun Joanne är en stor del av metahistorien i serien. Det är inte någon hemlighet att han avrättar ett antal människor och att han och hustrun är hämndfixerade, men Zach skulle inte tagit rollen om det inte fanns mer än så i den. Lukes historia handlar också om frälsning och om att förlåta och bli förlåten. Och om att man ska kunna leva med det man gjort.”
Trots tunga ämnen levereras historien i Heroes Reborn i ett osedvanligt högt tempo. Det är inga utdragna förklaringar eller obegripliga ögonblick. Samtidigt som kunskap om de första säsongerna ger fler nyanser och mer djup till universumet, så är det inget måste för att låta sig bli underhållen av Heroes Reborn. Det har också hela tiden varit intentionen: ”Det har hela tiden varit en berättelse på 13 avsnitt”, säger Kring och fortsätter. ”Vi har aldrig pratat utanför de ramarna. Och genom att hålla oss till den mallen har vi kunnat ha en mycket mer aggressiv strategi. Det finns en början, en mitt och ett slut, och det finns massor av information och överraskningar i varenda avsnitt. Det tycker jag att de många fansen förtjänar, så det har de fått”, slutar Tim Kring.