Familjen central i Fear the Walking Dead

När kameran i Fear the Walking Dead för första gången svepar över det soliga Los Angeles och spolar tillbaka till tiden för civilisationens fall så är det inte för att seriens skapare Robert Kirkman ångrar de fem senaste årens människoätande underhållning i The Walking Dead. Tvärtom har han, precis som de zombier han har gjort så vansinnigt populära, en närmast osläckbar törst efter mer.
”Idéen till Fear the Walking Dead gav mig en unik möjlighet att tänka utanför boxen”, förklarar Kirkman och fortsätter: ”Jag var 23 då jag skapade The Walking Dead, och jag var 34 … kanske 35, då jag satte mig ned för att kartlägga händelserna i Fear the Walking Dead. Det blev nästan en sport, hur jag kunde hitta på något som var ännu djärvare och ännu mer unikt.”

Cliff Curtis as Travis and Kim Dickens as Madison - Fear the Walking Dead _ Season 1, Episode 1 - Photo Credit: Justin Lubin/AMC

I The Walking Dead ser man bara glimtar att det liv som levdes innan zombieutbrottet. Det låg därför en stor och outnyttjad potential i att låta serien utspela sig före, under och efter den kaotiska händelsen, en potential som Kirkman inte kunde låta vara orörd:
”Jag hade i flera år lekt med tanken på en tecknad serie som löper parallellt, så då AMC föreslog att det kunde bli en tv-spinn off behövde jag ingen tid att tänka efter”, säger han och fortsätter: ”Möjligheten att låta en handfull nya karaktärer gå igenom en mycket längre och djupare process från helt vanliga medborgare och människor till förhärdade överlevande i en postapokalyptisk värld kändes bara så självklar.

Familjen ett centralt tema
Men upplägget växte sig snabbt större och mer ambitiöst. För det som hänt är att tittarna inte bara ska följa en nytt gäng karaktärer i vått och torrt utan också en familjs kamp för att överleva i dagarna fram till och under utbrottet? Kirkman berättar:
”Det har blivit ett av seriens centrala teman, familjen alltså. Det visste jag rätt tidigt, att jag gärna ville utforska mera. I grund och botten handlar det om Madison, som spelas av Kim Dickens, och Travis, spelad av Cliff Curtis. De är frånskilda och har nu funnit varandra. Vi möter dem när deras nybildade familj står inför prövningar. Civilisationen håller på att rasa ihop framför ögonen på dem, allt medan deras problem hopar sig.”

rs_1024x759-150629091539-1024-fear-of-the-walking-deadPremiäravsnittet riktar inledningsvis in sig på familjens svarta får, drogmissbrukaren Nick (Frank Dillane), som sover av sig det senaste ruset i en övergiven kyrka. Han snubblar huvudstupa in i zombievirusets första offer – även om han inte själv inser det. I ren panik springer han ut på gatan, där han blir påkörd. Från sjuksängen försöker han få sina föräldrar att ta det han säger på allvar, men de avfärdar naturligtvis det som vanföreställningar.

En speciell stämning
Fear the Walking Dead spelar med betraktarens kunskap om detta universum och dess oskrivna regler, vilket ger det första förlängda pilotavsnittet en mycket speciell och obehaglig stämning. Är den hemlöse mannen i parken verkligen redan en zombie? Sover eleven verkligen bara i en timme? Är den gamle mannen i sängen bredvid Nick döende och vad händer om han slutar andas? Spin off-serien använder alla verktyg i nedräkningen till domedagen, men utan att dra ut på det.

TV STILL -- DO NOT PURGE -- Fear The Walking Dead - Fear The Walking Dead _ Season 1, Key Art - Photo Credit: Frank Ockenfels 3/AMCEn annan och rätt väsentlig sak har varit seriens visuella övergång från The Walking Deads kornighet och färglöshet. Den står Adam Davidson, regissören bakom flera avsnitt av Hell on Wheels och Community, bakom. Kirkman kommenterar:
”Jag är inte en regissör, så jag kan inte sätta ord på hur det ska vara, men det kan Adam. Och ännu viktigare, han kan ge serien en visuell stil och dess särdrag. Därför ser Fear the Walking Dead också väsentligt annorlunda ut än The Walking Dead. Han hade, redan från start en vision för hur Los Angeles skulle återges. En annan skillnad är att vi inte har spelat in serien på 16 millimeters film som med The Walking Dead, utan i stället spelat in digitalt.”

Har inte hunnit ruttna
Kirkman var också fascinerad av möjligheten att vända tillbaka till själva utbrottet, då det skulle betyda att zombierna, som i The Walking Dead har hunnit ruttna i flera år, här är helt friska och därför, enligt honom, mycket mer skrämmande. Det finns en psykologisk aspekt i utbrottet som inte finns i huvudserien:
”Make-uppen är mycket grymmare och mer obehaglig i Fear The Walking Dead. Folk är mer sönderslagna, men samtidigt mer lätta att känna igen, då de inte har tillbringat månader i limbo. Det är förbundet med en massa paranoia och därtill hörande trauman. Det kan vara svårt att avgöra om det är tal om en svårt skadad person eller en zombie.”

fear-zombie1-jpg

 

Fear the Walking Dead kommer inte, även om det har spekulerats en del om det i förväg, att gräva i orsaken till zombieutbrottet eller att försöka låsa gåtan om viruset. Inte för att Kirkman inte har en god uppfattning om vad som gått galet, utan för att det helt enkelt inte är där tyngden ligger i Walking Dead-universumet.
Det är inte någon viktig aspekt av historien. Der finns ingen anledning att jaga efter orsaken och avslöja vad det egentligen är för virus eller var var det kommer ifrån. Jag skulle bli uttråkad till döds om det var vad historien skulle handla om. Jag finner det långt mer fascinerande att följa helt vanliga människors vidare öden i en värld av hopplöshet och korruption, än en historia där de letar efter ett botemedel mot viruset”
, avslutar Kirkman.
Thomas Tanggard

Fear the Walking Dead har premiär på HBO Nordic den 24 augusti.