Charles Dance som Michelangelo i BBC-serie med svensk konsult

Michelangelo, Leonardo och Rafael var rivaler under renässansen. I BBC:s historiska serie har Charles Dance den ledande rollen och svenska Jessica Wärnberg är en av expertrådgivarna.

Renässansen Florens präglades av våld och korruption. Cesare Borgia styrde staden på inrådan av Niccolò Machiavelli med utpressning och hot. Ändå var det där som tre av konsthistoriens största namn var verksamma och kämpade med att skapa sina vackra och berömda verk mitt i kaoset.

Michelangelo Buonarrotis, Leonardo Da Vinci och Rafael Sanzio är huvudpersonerna i BBC-serien Renaissance: The Blood and The Beauty. I tre avsnitt utforskas de tre konstnärernas liv och rivalitet mitt i den politiska omvälvningen och hur deras framstående verk – inte minst Da Vincis Mona-Lisa och Michelangelos David – förändrade vår syn på konst och konstnärer för alltid.

The Blood and the Beauty utspelar sig under en period som sträcker sig drygt 60 år, från den blodiga Pazzi-konspirationen i Florens domkyrka 1478 till avtäckandet av Michelangelos väggmålning Yttersta domen (Last Judgement) 1541. 

Charles Dance, känd från Game of Thrones och mycket mer, spelar Michelangelo Buonarrotis under hans senare år. Han är den dokumentärliknande seriens hjärta och berättarröst. Michelangelos historia vävs ihop med Da Vinci och Rafaels liv när han berättar om hur de tre italienska konstnärerna kämpade om prestige och högprofilerade uppdrag.

Den mesta informationen om deras rivalitet återfinns i det som skrevs ned av deras konstnärskollega Georgio Vasari. Vasari gillade skvaller och kände bara Michelangelo lite och Da Vinci inte alls, därför är konstnärernas egen konst, och hur den influerades, minst lika viktiga historiska underlag för berättelsen.

Konstnärerna Antony Gormley, Alison Lapper och David LaChapelle samt en rad experter har bidragit på olika sätt till innehållet.

En av seriens många konsulter är svenska Jessica Wärnberg som är historiker, författare och medlem i Royal Historical Society. Hon är expert på Rom och påvarnas historia och har skrivit om hur religion och politik kolliderat och format vår värld.

Jessica Wärnberg. Foto: BBC

Jessica Wärnberg beskriver i BBC:s pressmaterial renässansen som historien om den mänskliga själens triumf och perioden som gav oss några av de mest välutvecklade produkterna skapade av mänskliga händer. Samtidigt handlar serien om renässansmänniskor som var långt ifrån perfekta och deras konstnärliga arv är resultatet inte bara av deras genialitet utan också deras kamp, menar Wärnberg.

“Dessa konstnärers arbete speglar deras djupt personliga erfarenheter. Det var män som brottades med sina egna begränsningar och samtida utmaningar för att förverkliga en radikalt ny konstnärlig vision. Men samtidigt förmedlar deras konst budskap som är universella och övertygande än i dag: om den mänskliga naturen, den materiella världen och det som ligger bortom båda“, säger hon.

Renaissance: The Blood and The Beauty har premiär på BBC Two och BBC iPlayer den 2 december.