Det har inte precis gått som på räls, men nu finns det äntligen ett premiärdatum för Star Trek: Discovery. Den 25 september är det svensk premiär på Netflix.
I november 2015 stod det klart att det skulle bli en helt ny Star Trek-serie, den sjätte i ordningen. Då sas det att premiären skulle ske i januari 2017, i hälarna på 50-årsjubileet för hela den superframgångsrika science fiction-franschisen som föddes den 8 september 1966 med originalserien Star Trek.
I oktober 2016 hoppade Bryan Fuller av som showrunner för Star Trek: Discovery eftersom det försenade tidsschemat inte tillät honom att kombinera jobbet med Starz storsatsning American Gods. Då pratades det fortfarande om premiär i maj och därefter i början av sommaren 2017. Men nu är det klart att ridån för den nya CBS-serien går upp den 24 september, på både broadcastkanalen och streamingtjänsten CBS All Access. Resten av avsnitten visas sedan vecka för vecka enbart på CBS All Access. Star Trek: Discovery är den andra högprofilerade serien efter The Good Wife-spinoffen The Good Fight som CBS använder för att marknadsföra sin nya streamingtjänst.
Netflix har köpt rättigheterna utanför USA. I Sverige innebär det premiär den 25 september. De första åtta avsnitten av den första Discovery-säsongen visas under hösten och resterande sju avsnitt visas med start i januari 2018.
Sonequa Martin-Green (The Walking Dead), Jason Isaacs (The OA), Doug Jones (Falling Skies) Anthony Rapp (Broadway-pjäsen Rent) Rekha Sharma (Battlestar Galactica), Shazad Latif (Penny Dreadful), James Frain (Orphan Black), Michelle Yeoh (Crouching Tiger, Hidden Dragon) och Rainn Wilson (The Office) har några av de största rollerna i den sjätte tv-serieupplagan av klassiska Star Trek.
Star Treks tv-historia:
Star Trek (1966–1969). The Man in the Trap, premiäravsnittet av originalserien, sändes den 8 september 1966. Det är alltså 51 år sedan William Shatner och den nu avlidne Leonard Nimoy första gången uppträdde som James Tiberius Kirk och Mr Spock. I dag är de odödliga kultfigurer bland sci fi-fansen.
Star Trek: The Next Generation (1987–1994). Drygt 20 år senare, 1987, var det premiär för The Next Generation som utspelar sig nästan ett århundrade efter originalserien. Den mångsidige britten Patrick Stewart förknippas fortfarande först och främst med rollen som kapten Jean-Luc Picard.
Star Trek: Deep Space Nine (1993–1999). Inte alls samma succé som The Next Generation och den första serien i franchisen där skaparen Gene Roddenberry inte var inblandad. Avery Brooks spelade kommendörkapten Benjamin Sisko och var därmed den första afroamerikan som hade huvudrollen i en Star Trek-serie.
Star Trek: Voyager (1995-2001). Den enda serien som haft en kvinnlig befälhavare. Kate Mulgraw (Red i Orange is the New Black) gjorde rollen som Kathryn Janeway. Karaktären Seven of Nine skapades för att undvika nedläggning, vilket lyckades, och sedan dess har Jeri Ryan kultstatus i sci fi-världen.
Star Trek: Enterprise (2001–2005). Utspelar sig tidsmässigt före alla de andra serierna. Den här versionen gick ganska obemärkt förbi bland den breda publiken, men Star Trek-fansen hjälpte till att hålla Enterprise vid liv. Till slut blev det 98 avsnitt producerade med Scott Bakula som kommendörkapten.
Alla de tidigare Star Trek-serierna finns redan nu på Netflix som alltså blir svenskt hem även för Star Trek: Discovery.